Dit is een goede vraag!

The Parkinson Games proberen hiermee een stukje invulling te geven aan een aantal Global Goals van de Verenigde Naties:

 • Nummer 3 streeft naar een goede gezondheid en welzijn voor iedereen
 • Nummer 10 streeft naar het principe dat iedereen gelijke rechten heeft
 • Nummer 17 gaat over samenwerken.

De reden dat Mensen met Parkinson een eigen olympische spelen zijn gestart is omdat zij niet passen in de bekende competities.
Laten we de olympische varianten maar eens bekijken:

 1. Olympische Spelen
  Als u de Ziekte Parkinson heeft betekent dat u een ‘verkeerde’ aansturing van de spieren hebt. U hebt last van stijfheid, van tremoren, overbeweeglijkheid en freezing. Uw medicatie-cyclus ziet u 1 op 1 terug in uw (sport)prestaties. Uw hart is een spier, dus u hebt minder uithoudingsvermogen. Uw ogen worden aangestuurd door spieren. Als dat trilt helpt een bril niet. Dus helaas geen Olympische Spelen voor deze groep;
 2. Paralympische Spelen
  Deze Spelen hebben alleen categorieën als Geen armen of benen en/of blindheid. De categorie ‘Intellectual impairment’ dient voor uw 18de jaar geopenbaard te zijn. https://www.paralympic.org/classification
 3. Special Olympics
  Deze wedstrijd is voor mensen met een aangeboren hersenletsel en een IQ beneden de 75.

Helaas is hiermee de conclusie dat er (bijna) geen mogelijkheid is voor de Mens met Parkinson om mee te doen met de Olympische Spelen. We zijn dus niet gelijk. Dat is geen fijne constatering.
Ieder mens, ook de Mens met Parkinson, heeft de behoefte aan een (lange termijn) doel in het leven. Het lijkt overdreven, maar al die (kleine?) ongelijkheden breken langzaam de eigenwaarde af en zorgen dat de Kwaliteit van Leven slechter wordt.

De constatering is daarmee ook dat er veel(?) bedrijven zijn die Olympische Spelen, Paralympische Spelen en Specialympics financieel en op andere wijze ondersteunen. En dat doen met de beste bedoelingen, maar dat ze een deel van de doelgroep vergeten, namelijk de Mensen met Parkinson.

Bent u nu zo’n bedrijf dan zou het fijn zijn als u ook een stukje van uw sponsoringbudget aan de vergeten groep (Mensen met Parkinson) zou willen besteden.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland en de wereld en verdient hiermee de aandacht en minimaal een gelijke behandeling.