Algemeen:

The Parkinson Games vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de sportactiviteiten. Daarom is er naast het 3×3 basketball ook een wedstrijd strafworpen.

Tijdens een spel herhalen spelers meestal verschillende bewegingen, die in een specifieke volgorde moeten worden uitgevoerd om effectief te zijn. Studies hebben aangetoond dat fysieke activiteiten met deze componenten vooral goed zijn bij mensen met PD voor het verbeteren van het evenwicht en het lopen, inclusief het nemen van snellere, meer ritmische stappen.

Bij basketball moeten spelers nadenken over hun volgende zet terwijl ze rennen en dribbelen – iets wat wetenschappers dual-tasking noemen.

Ze ontvangen en reageren ook op verbale feedback en fysieke signalen van andere spelers terwijl ze onderweg zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat fysieke activiteit die dit soort cognitieve betrokkenheid vereist, mensen met PD helpt hun motorische vaardigheden en mentale functie te behouden en te verbeteren.

Als aerobe activiteit helpt basketball het hart gezond te houden, de spieren te versterken, het uithoudingsvermogen te vergroten en 600 tot 700 calorieën of meer per uur te verbranden.

Het kan mensen met PD ook een betere nachtrust geven. Regelmatige sporters met PD hadden minder slapeloosheid en slaperigheid overdag dan hun zittende tegenhangers, volgens een overzicht van studies gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift Movement Disorders. Uit dezelfde recensie bleek dat zelfs een enkele sessie aërobe oefening een onmiddellijke verbetering van de slaapkwaliteit kan opleveren.

Elke oefening – inclusief basketball – waar je hart van gaat bonzen, is een belangrijke stemmingsbooster, die depressie en angst afweert, die vaak voorkomen bij mensen met PD en de vermoeidheid en pijn van de aandoening kunnen vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaak een betere stemming voelen na slechts vijf minuten aerobe activiteit, en meer diepgaande en langdurigere effecten bij regelmatige trainingen.

Een studie uit 2016 in de Journal of the International Neuropsychology Society vond dat aerobe oefeningen ook sommige spraakproblemen van mensen met Parkinson kunnen verbeteren. Na het vergelijken van taalvaardigheden bij groepen mensen met PD die gedurende 16 weken drie keer per week aerobe trainingen of stretch-and-balance-oefeningen deden, vonden de onderzoekers een significante verbetering in sommige taalvaardigheden in de aerobe groep, maar niet in de niet-aerobe groep.

Basketball is een sociale sport. Isolatie en eenzaamheid zijn veelvoorkomende ervaringen met PD, en ook hier kan basketbal helpen. Het is een sociale sport die zorgt voor regelmatige interactie met anderen, evenals een gedeelde interesse die op natuurlijke wijze een gemeenschap opbouwt tussen spelers op en naast het veld.

Spelregels en procedures competitief:

 • Op uw persoonlijke Score-card vindt u de tijd dat u zich mag melden voor het basketballen. U doet dat door u Score card te tonen aan de Score-manager in de Fontys Hogeschool in zaal 4.
 • De Score manager heeft daar een tafel en verwijst u door naar de juist basket.
 • De scheidsrechter bij de basket legt u nog enkele speciale regels uit.
 • U gooit gedurende de afgesproken tijd zo veel mogelijk punten vanaf de strafworplijn.
 • De scheidsrechter zorgt dat ballen weer terugkomen en beschikbaar zijn voor de speler.
 • De scheidsrechter vult uw Score-card in
 • U toont deze Score-card zelf aan de Score-manager aan het tafeltje en deze update het Score management systeem.

Procedures recreatief / sportief:

 • U meldt zich op de gereserveerde tijd bij de Score-manager in de Fontys Hogeschool in zaal 4.
 • De Score-manager heeft daar een tafel en verwijst u door naar de juist basket.
 • De scheidsrechter bij de basket legt u nog enkele speciale regels uit.
 • U gooit gedurende de afgesproken tijd van 5 minuten zo veel mogelijk punten vanaf de strafworplijn.
 • De scheidsrechter en helpers zorgen dat ballen weer terugkomen en beschikbaar zijn voor de speler.
 • Er wordt gespeeld met 5 ballen per basket.
 • U meldt zich weer af bij de Score-manager aan het tafeltje.

Spelregels